Editorialul zilei de Călin Liviu Georgescu: ”Ce faci cu TVR-ul, îl închizi?”

calin georgescu

”DACĂ IEȘI PREȘEDINTE, CE FACI CU TVR-UL, ÎL ÎNCHIZI?” mă întreabă la telefon, pe jumătate în glumă, pe jumătate în serios, un amic, fost coleg cu mine la una din televiziunile pentru care am lucrat. Căci el m-a mai citit și știe proasta mea părere despre managementul de acolo. Întrebarea lui este, evident, din clasa Lăpușneanu, gen ”De mă voi scula, pre mulți am să popesc și eu!”, deci am râs, dar a picat bine, că nu sunt singurul căruia îi este jenă de cum arată azi mass media publice (mai puțin RRA, se pare) și chiar aveam ceva de comentat despre asta.

Îi răspund că, evident, nu-l închid 🙂 🙂 🙂 (nici n-aș avea cum), ba dimpotrivă, îl repun înapoi ”pe hartă”, prin câteva schimbări mai mult decât simple, care sunt chiar și la mintea cocoșului, cum ar fi, de exemplu, prin descurajarea funcționarilor statului să meargă la mass media private pentru a comunica, mai ales că și-așa acum se plâng toți că au ”probleme de comunicare”. Ei bine, nu vor mai avea, odată ce vor avea acces exclusiv la resursele de comunicare ale statului. Și detaliez subiectul aici, fiindcă la telefon nu se pune, că noi, românii (și mai ales noi, bucureștenii) când vorbim, mai mult spunem vorbe, facem conversație, simțim că nu ne implică prea mult. Așa că transpun în scris și pe Facebook, să rămână (și mai scriu și-o bere ca datorie la amic, că mi-a dat prilejul să scriu despre asta). Deci, iată ce cred.

Azi, ba chiar acum, în timp ce scriu, înalți funcționari ai statului preferă și folosesc mass media private pentru a-și transmite mesaje de interes pentru națiune: pensii, taxe, salarii, șamd. Făcând asta, ei favorizează cu bună știință mass media private, în detrimentul celor de stat, care, nu o dată, sunt nevoite să preia declarații publice ale liderilor statului de la ”privați”. Scuza funcționarului este că mass media de stat nu au audiență și că dacă merg acolo, mesajul ”nu ajunge”. Păi, cum să aibă audiență dacă tot funcționarul de la stat se duce mai întâi să comunice ”dincolo”?

În realitate, aceasta este o finanțare mascată a mass media private de către funcționarii statului, și sursă de corupție, căci funcționarul livrează audiență în mod gratuit spre mass media privată, contribuind automat la distrugerea capacității economice și a vizibilității a mass media publice, care sunt finanțate de națiune. Sistemul e vechi. Politicianul aflat în campanie electorală se angajează, mai tacit sau mai la vedere, ca odată ajuns ”la putere”, adică pe statele de plată ale statului, să vină să dea exclusivități televiziunii private care i-a dat ”expunere” în campanie, ”plătindu-și” prin audiența oferită acelei televiziuni, expunerea media primită în alegeri.

Când voi ajunge Președinte, această situație va înceta. Funcționarul statului va fi obligat prin lege (dacă responsabilitatea și onoarea nu vor fi de ajuns) să apară exclusiv la mass media statului, urmând ca preluarea mesajelor sale să fie făcută în mas media private numai contra cost, fie pe bază de abonament, fie punctual, așa cum se face azi preluarea fluxului de știri de pe Agerpres, de exemplu.

De fapt, sunt oricând la îndemână soluții simple de de redresare economică și editorială a mass media de stat și, pentru mine, faptul că conducerea statului nu le adoptă, este un semn limpede că înalți funcționari ai statului sabotează capacitatea de comunicare și puterea economică a mass media de stat în mod voit, probabil pentru a negocia aranjamente mai favorabile cu mass media private în avantajul lor direct sau al formațiunilor politice de care aparțin.

De exemplu, nu este normal ca un premier să apară în studioul unei televiziuni private în prime time, și să ridice valoarea punctului de audiență, în avantajul patronatului acelei televiziunii, în timp ce televiziunea publică se târăște la baza graficului de audiență. E ca și cum funcționarul i-ar băga patronului bani în buzunar. În loc de asta, este mai simplu și mai productiv pentru stat ca moderatorul televiziunii private să vină el în studioul televiziunii publice, ca jurnalist invitat, pentru a pune întrebări premierului. Deci, nu Dragnea în studio la Antena 3 pentru a fi intervievat de către Gâdea, ci invers, Gâdea invitat în studioul TVR pentru a-l intervieva pe Dragnea. Faptul că acest lucru nu se întâmplă, în ciuda tuturor evidențelor că televiziunea publică ar avea numai de câștigat, îmi întărește convingerea că reglementările pentru organizarea și funcționarea mass media din România sunt profund dezechilibrate în favoarea mass media private.

Cred că, odată intrat în serviciul națiunii, funcționarul, la orice nivel al ierarhiei s-ar afla, și din orice partid ar proveni, nu-și mai aparține sieși sau partidului, ci națiunii, astfel că este dator să facă totul pentru a spori ce-i al națiunii, nu doar fiindcă națiunea îi plătește salariul, ci fiindcă e oricând mai onorant să lucrezi pentru semenii tăi decât pentru un patron de media sau de orice.

Scriu de toate astea doar ca un mic exemplu, fiindcă (bineînțeles că) am un proiect complet pentru restructurarea rapidă a mass media publice, prin reglementări simple, de bun simț. E ciudat cum, atunci când începi să privești lucrurile ca patriot, cu interesul public ca prioritate, toate matrapazlâcurile, aranjamentele și reaua voință a politicienilor care au configurat organizarea de azi statului, inclusiv organizarea mass media de stat, ies la lumină cu ușurință. Merci, amice, încă o dată, pentru întrebare. Berea e la frigider, te așteaptă.

Călin Georgescu

Națiunea Română este ziarul online de politică pro-națională care comentează evenimentele și știrile zilei din perspectiva cetățeanului care, înainte de a avea simpatii politice, urmărește interesul și binele națiunii, în spiritul definiției patriotismului formulată de Vasile Conta:  „A fi cinstit, a avea conștiința curată și o inteligență vie, a avea un arbitraj filosofic pentru compatrioții tăi; un criteriu, din care să reiasă principiul că viața ta aparține tuturor și că tu nu ești decât un luptător într-un război care tinde spre fericirea și gloria țării tale” 
Ziarul online Națiunea Română, natiunearomana.ro este un ziar fondat de Călin Liviu Georgescu, pentru a susține și încuraja opiniile cetățenești și atitudinea critică față de manifestările de tot felul ale politicianismului nociv și ale lipsei de patritosm ale clasei politice. Vă invităm să comentați articolele noastre pe pagina Facebook a ziarului, aici: Facebook/ziarulnatiunearomana.ro
 

Recommended For You

About the Author: Națiunea Română