Puterea face unirea

calin georgescu

Se spune că, este necesar ca lucrurile să existe în imanent înainte de a exista în realitatea-reală. Conștiința identității noastre este unul din acele lucruri care trebuie să preexiste în imaginația și în sufletele noastre mai înainte ca o națiune să-și poată împlini destinul în istorie. Și noi, ca români, avem din plin conștiința identității. Poate că azi am mai uitat puțin de ea, dar nu avem decât să ne uităm puțin în urmă ca să o regăsim, clară, puternică, neatinsă. Suntem descendenți ai geto-dacilor, rezidenții acestui teritoriu. Nu, nu suntem o națiune latină, ci națiunea care i-a asimilat pe latini. Nu suntem  slavi, ci națiunea care i-a asimilat pe slavi. Nu suntem un popor care a venit aici călare, suntem poporul care era aici și a rămas aici după ce călăreții au plecat.

Hașdeu avea dreptate când spunea despre noi că suntem o civilizație ”aluvionară”, că societatea noastră a crescut și progresat prin asmiliare, că nu respingem, acceptăm și păstrăm numai ce ne trebuie. Unii spun că ăsta-i semn de slăbiciune. Dar unde-i slăbiciunea? Suntem una din puținele națiuni ale Europei (dacă nu cumva singura) al cărei teritoriu, de-a lungul istoriei, a crescut, fără a deveni o federație.

Parcă este scris în gena noastră națională să ne unim, așa cum eram o dată, demult. Vedem cum, din vechi și mici voievodate, s-au format trei țări, și toate au făcut parte, pentru sute de ani, din mari imperii. Și totuși, iată că azi suntem împreună, uniți, independenți, încă nu ca pe vremea geto-dacilor, dar aproape.

Istoria măruntă poate fi mereu subiect de dezbatere, însă istoria mare arată că avem un traseu clar, mai presus de orice discuție. Suntem națiunea care a dat tonul retragerii romane. Suntem singura națiune din imperiul otoman care nu a avut pașă, ci domnitori rezidenți. Și mai ales, suntem națiunea care nu a ratat nici o împrejurare istorică pentru a se uni. De fapt, cine se uită, obiectiv, în cartea de istorie, vede limpede cum, de-a lungul anilor, se manifestă la noi o singură obsesie, obsesia unirii, și asta de la conducători și până la omul simplu. Desigur, Cuza este o figură unică, exemplară, a istoriei noastre naționale, dar să nu uităm că, pentru ca Unirea să poată avea loc, alți doi domnitori, Sturdza și Bibescu, au renunțat la domnie.

Se spune că unirea de la 1859 este un proiect plecat din mintea lui Napoleon al III-lea și că nu s-ar fi realizat fără el. Totuși, granița sufletească dintre românii de dincolo și de dincoace de Milcov n-a existat niciodată, iar cea reală era o simplă formalitate cu mult înainte ca Napoleon al III-lea să se nască. De fapt, istoria arată că elitele țării din Moldova și Țara Românească susțineau în Europa cauza unirii celor două principate  încă de la mijlocul secolului al XVIII-lea, când unchiul lui Napoleon al III-lea, Napoleaon Bonaparte, încă nici nu venise pe lume.

Este convingerea mea că nu unirea creează identitate, ci identitatea provoacă unirea. Sau, ca să contrazic un proverb celebru, nu unirea face puterea. Nu cred că o unire între parteneri slabi poate face ca unirea lor să fie puternică. Unirea nu este pentru cei slabi, ci pentru aceia care au acea putere uriașă, indestructibilă, pe care ți-o dă numai conștiința identității comune. Cred că nu suntem și nu vom fi niciodată împreună din slăbiciune și cred că numai puterea noastră, a fiecăruia dintre noi, face unirea.

Să ne ajute Dumnezeu să fim puternici, dar să mai prindem puteri și prin noi înșine. Fiindcă după aceea, la fel ca în ianuarie 1859, ne vom putea regăsi și solidaritatea și idealul național, dar și claritatea de a ne urmări interesele.

Călin Liviu Georgescu 

Director fondator al ziarului Națiunea Română

Națiunea Română este ziarul online de politică pro-națională care comentează evenimentele și știrile zilei din perspectiva cetățeanului care, înainte de a avea simpatii politice, urmărește interesul și binele națiunii, în spiritul definiției patriotismului formulată de Vasile Conta:  „A fi cinstit, a avea conștiința curată și o inteligență vie, a avea un arbitraj filosofic pentru compatrioții tăi; un criteriu, din care să reiasă principiul că viața ta aparține tuturor și că tu nu ești decât un luptător într-un război care tinde spre fericirea și gloria țării tale” 
Ziarul online Națiunea Română, natiunearomana.ro este un ziar fondat de Călin Liviu Georgescu, pentru a susține și încuraja opiniile cetățenești și atitudinea critică față de manifestările de tot felul ale politicianismului nociv și ale lipsei de patritosm ale clasei politice. Vă invităm să comentați articolele noastre pe pagina Facebook a ziarului, aici: Facebook/ziarulnatiunearomana.ro
 
Natiunea Romana

Te-ar mai putea interesa și...

About the Author: Națiunea Română